Δοκιμή: FIAT 500L με φυσικό αέριο

  

   Το FIAT 500L έχει γίνει πλέον γνωστό ως ξεχωριστή...σιλουέτα και ήδη το γνωρίσαμε στο παρελθόν με το σχετικό video. Πρόσφατα όμως οδηγήσαμε και την έκδοση CNG, η οποία όπως καταλάβατε κινείται με φυσικό αέριο. Metano, που λένε και οι Ιταλοί οι οποίοι εκτιμούν ιδιαίτερα τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο. Έχουν βέβαια και πολυάριθμα πρατήρια που προμηθεύουν φυσικό αέριο. Αντίθετα στην Ελλάδα τώρα δημιουργείται το δίκτυο.
  Το...δικό μας FIAT 500L CNG είχε ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά και αυτοκόλητα που φανέρωναν τις...διατροφικές του προτιμήσεις. Διαφορετικά, είναι αδύνατο να το ξεχωρίσεις από τα υπόλοιπα 500L. Εκτός και αν ανοίξεις το καπάκι της τροφοδοσίας καυσίμου, όπου πάνω από το στόμιο της βενζίνης υπάρχει υποδοχή για το φυσικό αέριο.
  Στο εωτερικό η σημαντικότερη διαφορά εντοπίζεται στον πιο ρηχό χώρο αποσκευών, κάτω από τον οποίο βρίσκεται η μία από τις δύο φιάλες cng. Η δεύτερη είναι κρυμμένη στο τούνελ, μπροστά από το πίσω κάθισμα. Επίσης, στα όργανα υπάρχουν δύο δείκτες στάθμης καυσίμου, (αναλογικός για βενζίνη και ψηφιακός για cng), αλλά και ένα πλήκτρο στο ταμπλό για την επιλογή καυσίμου.


 

Με το ξεκίνημα, ο κινητήρας χρησιμοποιεί για μερικά δευτερόλεπτα τη βενζίνη και στη συνέχεια, αυτόματα επιλέγει το cng για να ταξιδέψει αποροβλημάτιστα, χωρίς να γίνεται αντιληπτή κάποια διαφορά στη λειτουργία του. Ο δικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας, με τους 85 ίππους και τον...τραχύ ήχο του, κινεί απροβλημάτιστα το 500L, έχοντας εντυπωσιακή...ευστροφία και ομαλή λειτουργία.
Συνεργάζεται μάλιστα με ένα κιβώτιο 6 σχέσεων με σχετικά κοντή κλιμάκωση.
  Ουσιαστικά, η σημαντικότερη διαφορά του συγκεκριμένου FIAT 500L είναι στο...ταμείο όταν έρχεται η ώρα του ανεφοδιασμού. Γιατί έχοντας μέση κατανάλωση σχεδόν 6 λίτρα βενζίνης και 4 κιλά φυσικό αέριο ανά 100 χιλιόμετρα, μετακινείται με περίπου το μισό κόστος από ό,τι ένα αποκλειστικά βενζινοκίνητο. Έχει φυσικά και μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει τα 800 χιλιόμετρα.
Με τιμή κοντά στα 20.000 ευρώ, το FIAT 500L CNG είναι σαφέστατα μια...εναλλακτική πρόταση η οποία απευθύνεται σε αυτούς που εκτός από την πρακτικότητα, αναζητούν και ένα πραγματικά οικονομικό στη χρήση αυτοκίνητο. Δεν είναι λίγοι αυτοί. Θα γίνουν όμως περισσότεροι όταν επεκταθεί και άλλο το δίκτυο των πρατηρίων που διαθέτουν φυσικό αέριο.                                                               

                                                                                                                                    Ηλ. Ματζαβάς

TEXNIΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΥΒΙΣΜΟΣ : 875 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ: 80 ίπποι/ 5.500 (βενζίνη) – 80/5.500 (cng)
ΡΟΠΗ: 145 Nm/ 2.000 – 140 Nm /2.000 
ΜΕΓ. ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 167 χλμ./ ώρα - 163 χλμ./ώρα
ΕΠΤΑΧΥΝΣΗ 0-100: 14,8''- 15,7''
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (μέση):  5,9 λτ./ 100 χλμ. - 3,9 λτ./100 χλμ.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 : 137 γραμμ./ χλμ. - 105 γραμμ./χλμ. 

Ημ/νία καταχώρησης: 15/5/2014