NISSAN Micra 1.5 DCI - Δοκιμή

Εμφανίσεις: 8336

  Του Ηλία Ματζαβά


    Μετά από 34 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας, τελικά το Micra, δεν ανανεώθηκε. Οι άνθρωποι της NISSAN άλλαξαν τα πάντα. Μόνο το...όνομα έμεινε για να θυμίζει το παρελθόν. Με το οποίο δεν έχει καμία σχέση το νέο μοντέλο. Το οποίο σχεδιάστηκε από την αρχή, ειδικά για την αγορά της Ευρώπης. Κατασκευάζεται μάλιστα στη Γαλλία.

 
    Ξεχνάμε λοιπόν ό,τι ξέραμε για το τίμιο και ταπεινό, μέχρι πρότινος Micra. Άλλωστε είναι και η σχεδιαστική του εικόνα αυτή που μας δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο και εντυπωσιακό πλέον μοντέλο.
Το ιδιαίτερο σχήμα του αμαξώματος με τις έντονες ακμές και τα νεύρα, τα νέα φωτιστικά σώματα με τα LED ημέρας, οι φουσκωμένοι θόλοι των πίσω τροχών και οι κρυφές χειρολαβές των πίσω θυρών, δημιουργούν ένα δυναμικό και αναμφίβολα δυναμικό σύνολο. Το οποίο είναι και πιο αεροδυναμικό (Cd 0,29), έχοντας φαρδύτερο (+7.8 εκ.) και μακρύτερο (+17,4 εκ.) αμάξωμα, αλλά με μειωμένο, κατά 5,5 εκ. ύψος. Το συνολικό μήκος του, αποκλειστικά πεντάπορτου, Micra 5η γενιάς να φτάνει τα 3,999 μέτρα.
  Περνώντας στο εσωτερικό η σχεδιαστική εικόνα, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις. Η ποιότητα υλικών και κατασκευής είναι πολύ καλή, ενώ πλουσιότατο είναι και το επίπεδο εξοπλισμού. Ιδιαίτερα στην έκδοση Techna, υπάρχουν δύο χρωμάτων υλικά, μαλακά πλαστικά, ενώ αυτή που ξεχωρίζει είναι η οθόνη αφής 7 ιντσών στην κεντρική κονσόλα. Που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  σύστημα πλοήγησης, υπολογιστή ταξιδιού, λειτουργίες ελέγχου του ηχοσυστήματος της Bose και, φυσικά συνδεσιμότητα με smartphones.


  Άνετοι, για την κατηγορία, χαρακτηρίζονται και οι χώροι των επιβατών, με τους πίσω, ίσως να ήθελαν περισσότερο...αέρα για τα γόνατά τους. Ικανοποιητικός είναι και ο χώρος αποσκευών των 300 λίτρων.
  Το AutowebTV είχε στη διάθεσή του το Micra με τον πετρελαιοκινητήρα των 1,5 λίτρων, με τους 90 ίππους, ο οποίος συνεργάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων και αποδίδει 22,4 χλγρμ. ροπής από τις 2.000 σ.α.λ. Σύμφωνα με τους...αριθμούς, επιταχύνει από στάση ως τα 100 χλμ/ώρα σε 11,9'' με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 179 χλμ./ώρα.
   Στην...πράξη όμως αποδεικνύεται ακόμα καλύτερο αφού σου αφήνει την αίσθηση ότι μπορεί να προσφέρει πιο καλές επιδόσεις. Αυτή η αίσθηση οφείλεται, κυρίως, στην προθυμότητα του κινητήρα, από τις χαμηλές στροφές,  μέχρι και στο όριο περιστροφής του, όντας γραμμικός. Και όλα αυτά με πολιτισμένη και σχετικά αθόρυβη, για πετρελαιοκινητήρα, λειτουργία.
Στα θετικά του και η χαμηλή κατανάλωση, ο οποία χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον οδηγό, μπορεί να κυμαίνεται και κάτω από τα 5,5 λτ./100 χλμ. Αν πάντως κάποιος θελήσει να δει στον υπολογιστή ταξιδιού τα 3,2 λτ./100 χλμ. που υπόσχεται η NISSAN, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ, αλλά και να έχει...ελαφρύ πόδι. Και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από τις....διαθέσεις του νέου Micra, το οποίο σε προκαλεί να το οδηγήσεις και σβέλτα. Και δεν είναι μόνο το άμεσο σε αίσθηση τιμόνι που σε προδιαθέτει για το κάτι παραπάνω.
   Είναι και η εξελιγμένη πλατφόρμα V, που εξασφαλίζει βελτιωμένα οδηγικά χαρακτηριστικά. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη σφιχτή ανάρτηση, την οποία ίσως καταλάβουν κυρίως οι πίσω επιβάτες, χωρίς όμως να τους κουράσει,  παρουσιάζει έναν σπορτίφ χαρακτήρα, με τα περιθώρια πρόσφυσης να είναι μεγάλα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την ποιότητα κύλισης, τη σιγουριά που εμπνέει στον οδηγό και τη γενικότερα ασφαλή του συμπεριφορά, αντιλαμβανόμαστε γιατί το νέο Micra έχει αλλάξει επίπεδο.
Στο θυμίζει άλλωστε και το ίδιο με διάφορους τρόπους. Είτε με το σύστημα προειδοποίησης εσφαλμένης αλλαγής λωρίδας, είτε το σύστημα ενεργής πέδησης με αισθητήρα πεζών, είτε με την κάμερα περιμετρικής θέασης, είτε με τα διάφορα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης. Τα οποία είναι τα πρώτα που σε κάνουν να αναρωτηθείς αν τελικά βρίσκεσαι μέσα σε ένα Micra ή σε κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Ίσως και αυτή να είναι η αλήθεια.
Γιατί το νέο μοντέλο της NISSAN μπορεί να λέγεται Micra, είναι όμως άλλο αυτοκίνητο...
 



ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


NISSAN Micra 1.5 DCI

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.461 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ: 90 ίπποι/ 4.000 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ: 220 Nm/ 2.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 179 χλμ./ ώρα
ΕΠΤΑΧΥΝΣΗ 0-100: 11,9''
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (μέση): 3,2 λτ./ 100 χλμ.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 : από 85 γραμμ./ χλμ.



Τις τιμές και τις εκδόσεις του νέου NISSAN Micra, μπορείτε να δείτε εδώ.