HONDA HR-V: Δοκιμή

Εμφανίσεις: 5572

Του Ηλία Ματζαβά

Η κατηγορία των μικρών crossovers, που οι περισσότερες εταιρείες σήμερα έχουν στην γκάμα τους, ουσιαστικά είναι...ανακάλυψη της HONDA. Η οποία το 1998 μας εμφάνισε το ασυνήθιστο τότε, HR-V. Ένα ιδιαίτερο μοντέλο που όχι μόνο ήταν επιτυχημένο, αλλά, έδειξε το δρόμο και σε άλλες εταιρείες.
Μετά από μια δεκαετία...απραξίας, η ΗΟNDA επιστρέφει στην κατηγορία, με τη δεύτερη γενιά του HR-V, έχοντας πλέον αρκετούς ανταγωνιστές. Και στοχεύει να...κλέψει αγοραστές από τις κατηγορίες των πολυμορφικών αλλά και των χάτσμπακ.
Γιατί το μήκους 4,3 μέτρων νέο HR-V, αν και έχει γραμμές που παραπέμπουν σε κουπέ, συνδυάζει κάποιες από τις δυνατότητες ενός οχήματος ελεύθερου χρόνου, με την πρακτικότητα και τις λύσεις ενός πολυμορφικού.
 Εξωτερικά, δεν περνά από πουθενά απαρατήρητο με το ιδιαίτερα κομψό, με στοιχεία που παραπέμπουν σε κουπέ, αμάξωμά του. Σίγουρα όμως κερδίζει περισσότερους...πόντους όταν μπεις στο άνετο εσωτερικό του, το οποίο χαρακτηρίζεται από μαλακά, ποιοτικά υλικά, με τον σχεδιασμό του να χαρακτηρίζεται ...σοφιστικέ.
Τις εντυπώσεις κερδίζουν η τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα, οθόνη αφής του Honda Connect που φροντίζει για την πληροφόρηση, τη συνδεσιμότητα, την πλοήγηση και την ψυχαγωγία, αλλά και ο τρισδιάστατος πίνακας οργάνων με τον  φωτισμό που αλλάζει, ανάλογα με το πόσο οικονομικά πατάει ο οδηγός το πεντάλ του γκαζιού.Και μπορεί όλα αυτά να εντυπωσιάζουν, η πρακτικότητα όμως είναι αυτή που αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του εσωτερικού του HR-V.
  Το καινοτόμο σύστημα καθισμάτων επιτρέπει στο καθένα από τα διαιρούμενα καθίσματα της δεύτερης σειράς να υιοθετούν διάφορες διατάξεις για μέγιστη ευελιξία στη μεταφορά ατόμων και φορτίων, μήκους ακόμα και 2,5 μέτρων!
 Ο χώρος φόρτωσης, από τους καλύτερους της κατηγορίας έχει χωρητικότητα 453 λίτρα, με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση, ενώ μπορεί να φτάσει τα 1.026 με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.
  Το αποκλειστικά πεντάπορτο νέο HR-V διατίθεται με έναν κινητήρα diesel 1.6 λίτρων με 120 ίππους ο οποίος συνδυάζεται με εξάρι μηχανικό κιβώτιο και έναν βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων,130 ίππων, που στέλνει την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου ή μέσω αυτόματου CVT.

   Και τα δύο σύνολα δείχνουν να ταιριάζουν στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με τον πετρελαιοκινητήρα να κερδίζει τις εντυπώσεις. Κυρίως με τη ροπή του, αλλά και την ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, η οποία αν το επιδιώξεις μπορεί να βρίσκεται και κάτω από τα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
  Στο δρόμο, το HR-V, δεν πρόκειται να προβληματίσει ούτε τον οδηγό, ούτε τους επιβάτες. Είναι ευχάριστο, ασφαλές, με υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και με χρήσιμους ηλεκτρονικούς....βοηθούς, όπως το σύστημα ελέγχου ευστάθειας και το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος. Η ανάρτηση προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης και εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Σε συνδυασμό μάλιστα και με την πάρα πολύ καλή ηχομόνωση, οι μετακινήσεις με το νέο HR-V γίνονται απολαυστικές. Γιατί είναι ένα αυτοκίνητο που όσο...ζεις μαζί του, τόσο σε κερδίζει. Και ας μην έχει τετρακίνηση για να σε υποστηρίξει σε εκτός δρόμου περιπέτειες. Οι τιμές του, σίγουρα δεν ανήκουν στα δυνατά του...όπλα. Όταν όμως δεις τον κατάλογο του πλουσιότατου εξοπλισμού, μάλλον θα τις...δικαιολογήσεις.

Tις τιμές και τις εκδόσεις των HONDA HR-V μπορείτε να δείτε εδώ.