SEAT Arona: Από την Catalonia στα ... Καταλώνια

Εμφανίσεις: 9852

Του Ηλία Ματζαβά

  Η πρόσκληση της SEAT ήταν δελεαστική αλλά και αινιγματική. Μας καλούσε να γνωρίσουμε το νέο Arona, για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να μας ταξιδέψει στην Katalonia και στο χωριό Arona, σε μία μόνο ημέρα!
Το μυστήριο(;) τελικά λύθηκε όταν είδαμε ότι η πτήση μας δεν είχε προορισμό την Βαρκελώνη, αλλά την Θεσσαλονίκη. Και από εκεί, ήταν δύσκολο να βρεθούμε, σε μία ημέρα, στην Τενερίφη και στην πόλη Αρόνα, από όπου πήρε το όνομά του το νέο μοντέλο της SEAT.


  Oδηγώντας το Arona με τον κινητήρα 1.0 TSI με 115 ίππους, κατευθυνθήκαμε προς την Κατερίνη και αφού περάσαμε το Αιγίνιο και τον Κορινό, φτάσαμε στα Καταλώνια. Έναν ημιορεινό οικισμό σε υψόμετρο 390 μέτρων, 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης. Έχει λιγότερους από 400 κατοίκους οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Σύμφωνα με μια εκδοχή το χωριό πήρε το όνομά του από έναν αξιωματούχο Καταλανών Σταυροφόρων, ο οποίος γύρω στο 1309 κυνηγώντας τους  Άραβες, πέρασε από το χωριό. Και όταν κάποια στιγμή θυμήθηκε την πατρίδα του, αναφώνησε «Καταλώνια». Αλλά επειδή για την ονομασία όλων των ελληνικών χωριών υπάρχουν πολλές...ιστορίες, το πιο πιθανό είναι να το έλεγαν Κάτω Αλώνια.


 

Αφήνοντας τα Καταλώνια, 8 χιλιόμετρα πριν την Κατερίνη συναντήσαμε  και το χωριό Αρωνά. Την ύπαρξη του οποίου φυσικά αγνοούσαν οι Ισπανοί όταν έφτιαξαν το Arona. O Αρωνάς ήταν αρχικά ένα ιδιόκτητο δασώδες χωριό ενός τσιφλικά ονόματι Μαλάχ, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν γύρω στα 1922 προερχόμενοι από την Τουρκία, την Ρωσία και τον Πόντο. Σήμερα έχει περίπου 300 κατοίκους, ενώ κάποτε περνούσε από εκεί το τρενάκι Ντεκοβίλ το οποίο μετέφερε λιγνίτη από τον Μοσχοπόταμο.

 


 

Σαν...τρένο ταξιδεύει και το Arona, το μικρό SUV της SEAT, το οποίο έρχεται να πάρει θέση στην ισπανική...οικογένεια, η οποία έχει ήδη το μεγαλύτερο Αteca και μέσα στο 2018 αναμένει το μεγάλο της SUV, με όνομα που θα ανακοινωθεί σύντομα. Το οποίο σίγουρα θα προέρχεται από την Ισπανία και όχι από την... Πιερία!
  Τι είναι τελικά το Arona; Ένα ψηλότερο και ελαφρώς μεγαλύτερο Ibiza, με αρκετά στοιχεία από το Ateca. Aπό το οποίο μάλιστα έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, η οποία φτάνει στα 19 εκατοστά.
Έχει μήκος 4,138 μ. (+ 8 εκατοστά από το Ibiza), ενώ έχει κατά 45 λίτρα μεγαλύτερο χώρο αποσκευών (400 λίτρα).
Η γνώριμη, από τα άλλα μοντέλα της SEAT, εικόνα υπάρχει στο ευρύχωρο εσωτερικό, ενώ η θέση οδήγησης είναι κατά 5 εκατοστά ψηλότερη από εκείνη του Ibiza.
 Φυσικά είναι πλήρως εξοπλισμένο, έχοντας όλα τα σύγχρονα συστήματα ψυχαγωγίας αλλά και ασφάλειας.  Μεταξύ άλλων διαθέτει: Front Assist, Hill Hold Control, Σύστημα Ανίχνευσης Κούρασης, Αισθητήρες Φωτός και Βροχής, Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων, Σύστημα Προειδοποίησης Οπισθοπορείας, Ανίχνευση Τυφλού Σημείου, Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης με Κάμερα Οπισθοπορείας και Adaptive Cruise Control (ACC) με λειτουργία Stop&Go.
Εξοπλίζεται ακόμα με συστήματα, όπως το Keyless Entry με Start & Stop System, με υψηλής ακρίβειας πίσω κάμερα, οθόνη 8 ιντσών black panel, ασύρματη βάση φόρτισης τηλεφώνου με κεραία GSM και  ηχοσύστημα BeatsAudio. Φυσικά το Arona είναι πλήρως...συνδεδεμένο έχοντας Apple Car Play, Android Auto, Mirror Link και το SEAT DriveApp.


  Το Arona εφοδιάζεται με τρεις διαφορετικούς κινητήρες βενζίνης, όλοι με αλουμινένιο μπλοκ. Ο πρώτος είναι ο τρικύλινδρος, 1.0 TSI 95 ίππων με πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Ο κινητήρας 1.0 TSI 115 ίππων έρχεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή 7 σχέσεων DSG διπλού συμπλέκτη. Με το συγκεκριμένο κινητήρα το...δικό μας Arona κέρδισε τις εντυπώσεις με την άνεση με την οποία ταξίδευε, τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Με τρεις ενήλικες στο άνετο εσωτερικό του να αναρωτιούνται αν αυτό είναι...χιλιαράκι! Αλλά είπαμε, τα χιλιάρια πλέον έχουν...ξεφύγει! Το συγκεκριμένο, έχει 200 Nm μέγιστη ροπή και χρειάζεται 9,8΄΄ για να επιταχύνει από στάση ως τα 100 χλμ./ώρα.

  Ακόμα καλύτερες επιδόσεις προσφέρει ο νέος τετρακύλινδρος 1.5 TSI EVO 150 ίππων με τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων, αποκλειστικά στην έκδοση FR, με εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων.
Για τους...φίλους του πετρελαίου υπάρχει ο 1.6 TDI με 95 ή 115 ίππους,  ενώ μετά τα μέσα του 2018 θα λανσαριστεί ο κινητήρας 1.0 TSI 90 ίππων CNG.
Όπως και τα υπόλοιπα SEAT, το Arona διατίθεται στις εκδόσεις Reference, Style, FR και Xcellence, με τις τιμές να ξεκινούν από 14.900 ευρώ.


Αναλυτικά τις τιμές όλων των εκδόσεων μπορείτε να δείτε εδώ.